Su Deposu Yalıtımının İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Bizimle İletişime Geçin

Uzun süreli kullanımın ardından su depolarında bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Su deposu nerede yerleşirse yerleşsin paslanma, çamurlaşma, kahverengi lekelerin oluşumu, dökülme gibi sorunların yanı sıra su kaçağı ve su sızıntısı sorunu da ortaya çıkabilir. Bu da suyun içilebilir olma özelliğini ortadan kaldırır.

Su Yalıtımı Nedir?

Su deposunda ortaya çıkan su kaçağını önlemek, suyun kimyasal tepkimeye girmesi sonucunda yüzeyde meydana gelen aşınmayı ortadan kaldırmak için su yalıtımı yapılır. Su yalıtımının yapılması için ilk önce su deposu boşaltılarak temizlenir, kuruması beklenir. Su deposu kapağı da bu işlem sırasında temizlenir. Hazırlanan yalıtım harcı duruma göre bir veya iki kat sürülerek izolasyon yapılır. İzolasyon işleminin ardından dezenfekte edilen depo kurumaya bırakılır ve daha sonra kullanıma açılır.

Su deposu kapağı

İzolasyon İşlemi ve İnsan Sağlığı

İzolasyon işleminin insan sağlığına etkileri iki yönlüdür. İlk olarak izolasyon yapımının insan sağlığı açısından önemine bakmak gerekir. Su deposunun aşınmasından ve çoğu zaman depodaki kirlenmeden dolayı dizanteri, tifo, yara enfeksiyonu gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü raporunda yer alan bilgiye göre hastalıkların yüzde 80’nin sağlıksız su yüzünden bulaştığı belirtilmiştir.  Bu nedenle su deposu izolasyonu yapılması sağlık açısından önem taşıyan bir gerekliliktir.

İzolasyon işlemi

İzolasyon Maddelerinin İnsan Sağlığına Etkileri

İzolasyon işlemi her ne kadar insan sağlığı açısından önem taşısa da izolasyon malzemelerinin seçimi de bir o kadar önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta izolasyon işleminin ardından suyun içme suyu kalitesinin düşüp düşmediğini belirlemektir. Maalesef çoğu izolasyon işleminde suyun kalitesini düşürebilecek malzeme kullanılır. İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından BS 6920 standardına uygun içme suyu test raporları verilmektedir. Bazı izolasyon malzemelerinin sağlık açısından uygunluk sertifikası vardır. Yalıtım yapılırken bu sertifikalara sahip malzemelerin kullanılmasına özen göstermek gerekir. Böylece, yapılan izolasyonun ardından sağlık açısından sorun oluşturabilecek herhangi bir durumun  ortaya çıkması engellenebilir.

Comments are closed.